Мрежова фотоволтаична система

Мрежова фотоволтаична система

„on-grid” или „grid-tied” photovoltaic system

Соларна централа без акумулатори, свързана към външната мрежа, се нарича „мрежова”. Такава система намалява или напълно изключва потреблението на енергия от мрежата в светлата част на деня. Мрежовият инвертор преобразува постоянния ток от фотоволтаичните модули в променлив, синхронизирайки неговите параметри с външната електрическа мрежа.

Колкото по-голяма е електроцентралата, толкова по-ниска е относителната цена на единица мощност. Фотоволтаичните модули могат да бъдат монтирани на равни или наклонени покриви с различни покрития, на стени, навеси или на земята. Ние използваме само висококачествено оборудване на водещи световни производители. Индивидуална търговска оферта можете да получите от нашия екип.

Принцип на работа

Когато слънцето свети, мрежовият инвертор използва мощността на фотоволтаичните модули за захранване на електрическите уреди. Ако това се окаже недостатъчно, то допълнителна мощност ще се добавя от електрическата мрежа. Например, ако в някакъв момент слънчевата електростанция произвежда 3 kW, а мощността на работещите електроуреди е 4 kW, то от външната мрежа ще се консумира само 1 kW. В случай, че електроцентралата генерира повече енергия, отколкото е необходима в конкретния момент, имаме две решения: автоматично да намалим мощността на електроцентралата до необходимото ниво или да експортираме излишъците на енергия в общата мрежа. За продажба на излишната електроенергия към мрежата трябва да се сключи договор с мрежовата компания.

Обществената мрежа играе роля на виртуален акумулатор с неограничен капацитет, позволявайки използване на слънчевата електроцентрала на 100%. Такъв договор може да бъде изключително изгоден, ако тарифите за продажба на електрическа енергия към мрежата са по-високи, отколкото тарифите за купуването ѝ от мрежата. Освен продажба на електроенергия към мрежата, е възможно да се увеличи собственото потребление на слънчева енергия с други методи. Например, много изгодно е използване на безплатната енергия на Слънцето за работа на перална машина, прахосмукачка, климатик и други електрически уреди, които не се ползват постоянно. Такъв алгоритъм е особено подходящ за фабрики и офиси, в които значителна част от електропотреблението се пада през светлата част на денонощието.