Хибридна соларна система

Хибридни фотоволатаични системи - свързани с мрежата

Hybrid Solar Power System – Хибридна соларна система

 

Соларна електроцентрала, съчетаваща възможностите на мрежовите и автономните системи . Тя има връзка към енергопреносна мрежа, но може да осигури резервно захранване при нейното отпадане. Освен това, акумулаторите на системата увеличават собственото потребление на безплатна слънчева енергия. Хибридната система дава възможност за продажба на излишната електроенергия на обществените енергодружества и техните електроснабдителни мрежи при наличие на договор с тях. Това е изгодно в случаите, когато тарифите за продажба на електрическа енергия към мрежата са по-високи, от покупната цена. Когато ситуацията е обратна, то е по-добре да се съхрани енергията в акумулаторите, за използване през нощта. В слънчеви дни има периоди, когато акумулаторите са напълно заредени, а генерацията все още превишава текущото потребление. В този случай излишъците ще бъдат пренасочени към обществената мрежа: по-добре е да се продаде енергията на каквато и да е цена, отколкото да не се използва.

За разлика от автономната фотоволтаична електроцентрала, хибридното решение не изисква голям капацитет на акумулаторните батерии, тъй като отпаданията на външната мрежа са редки и обикновено не по-продължителни от няколко часа. За особени случаи, например, при продължителни изключвания на външната мрежа при мрачно време, е възможно да се инсталира дизел-генератор, който бързо да зареди акумулаторите до необходимото ниво. За случаите на предстоящи присъединявания на обекти към обществената енергийна мрежа, но с настояща необходимост от захранване, може да се изгради хибридна електроцентрала и да бъде използвана в автономен режим до появата на мрежа. Обикновено строителството на соларна електроцентрала отнема по-малко време, отколкото процедурата по оформяне на документите за изграждане на индивидуален трансформатор и свързване към мрежата.

По-този начин, хибридната соларна електроцентрала обединява положителните страни на мрежовите и автономните системи, а ценово е по-евтина, в сравнение с автономната централа. В хибридната електроцентрала може да се използват отделни инвертори за соларните модули и акумулаторните батерии или общ хибриден инвертор, съдържащ в себе си цялата необходима електроника.